ÉPÜLETEK TELJESKÖRŰ TERVEZÉSE

OKOSOTTHONOK, OKOS TERVEZÉSSEL

Amikor egy új épületre van szükség, néha még a megfelelő helyszín kiválasztása előtt az első lépés, a megfelelő építész, építész tervező, illetve tervező csapat megtalálása. Ilyenkor mi abban tudunk Önnek segíteni, hogy megvizsgáljuk, a kinézett telek beépítési paraméterei lehetővé teszik-e, hogy elképzeléseit megvalósíthassa, begyűjtjük a hatóságoktól a szükséges információt és felmérjük a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés kockázatait, lehetőségeit. Árajánlatunkban tételesen kitérünk ezekre az eshetőségekre, így Önt semmi nem éri váratlanul és előre számolni tud az építészeti-műszaki tervezés összes költségével. Elképzelhető, hogy nem az ideális telket nézte ki az adott funkcióhoz, építész tervező munkatársunk ilyenkor tud Önnek abban segíteni, hogy előre lássa milyen kompromisszumokat kell majd meghoznia a tervezés során, de abban biztos lehet, minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezek ne magalkuvást jelentsenek és az eredménnyel elégedett legyen.

NINCS ROSSZ TELEK!

Esetleg a tervezőnek többet és hosszabban kell dolgozni, a tervezésre szánt idő hossza fog változni. Ha Ön már birtokában van az építési területnek és a tételes, a tervezés minden fázisát tartalmazó árajánlatunk alapján minket bíz meg épülete építészeti megtervezésével, az építész tervező első feladata koncepció- vagy vázlatterv elkészítése. Ehhez a folyamathoz először egy hosszú beszélgetés során felmérjük a Megbízói igényeket, szóban, vázrajzban, példaképekkel, esetleg fotókkal tisztázzuk a funkció adta igényeket, a kívánt építészeti stílust, a formanyelvet és az elképzelt anyaghasználatot, összeállítjuk a tervezési programot, amit a szerződésben is szerepeltetünk. Ezután számos kézi rajzvázlaton keresztül keressük a Megbízónak is tetsző megoldást, ezeket egy idő után számítógépre visszük és háromdimenziós modellen keresztül mutatjuk be a Megbízónak. Időközben önállóan elvégezzük a szükséges közmű- és szakhatósági  egyeztetéseket és tárgyalásokat a Megbízó tájékoztatása mellett, hogy az építési engedélynek semmilyen akadálya ne legyen. Az építészeti koncepció további csiszolódása közben nem csak a funkciók elosztása, a gyalogos és esetleg autós megközelítés, a tömegvázlat kerül megfogalmazásra, hanem a használt anyagok, formák, részletek is tisztázásra kerülnek. A vázlatterv (koncepcióterv) így számunkra egy kész, három dimenziós virtuális modell, amit nem csak foto-realisztikus képekkel, hanem videóval, virtuális sétával, az épület modellben „körbenézve” is szemléltetni tudunk. Ezzel a technikával a Megbízó jóval hamarabb láthatja és megértheti a felépítendő épületet, minthogy az, a hatóságoktól egyáltalán engedélyt kapna. Ebben a tervezési fázisban az építész tervező mellett társtervezőink segítségét is folyamatosan igénybe vesszük, hogy a felmerülő tartószerkezeti-, gépészeti-, tűzvédelmi-, épületvillamossági problémákra megoldást találjunk, így teljesedik ki az építészeti tervezés folyamata építészeti-műszaki tervezéssé, így lesz az esztétika szabta lehetőségek mögött korrekt műszaki megoldás, kivitelezésre és engedélyezésre alkalmas terv.

KONCEPCIÓTERVEK

A koncepciótervek elkészülte hosszú időt vesz igénybe, hosszabbat, mint Amaga az építési engedélyezési dokumentáció elkészítése. De ne feledje: Az építész tervezőnek biztosított idő később meghálálja magát! Minél kevesebb van belőle, annál kevesebb gondolat, ötlet, praktikus megoldás és annál több pénz „megy bele” a házba! Az elkészült és elfogadott koncepciótervek alapján, gyorsan elkészítjük az építési engedélyhez szükséges építészeti-műszaki tervdokumentációt, ez a hatóságok számára készülő „száraz” dokumentáció a kevésbé látványos része a tervezésnek, elkészítése során természetesen folyamatosan egyeztetünk a Megbízóval, hogy csakis az Ön elképzeléseinek megfelelő tartalom kerüljön bele. Az elkészült dokumentációt, hacsak Ön külön máshogy nem kéri, önállóan feltöltjük az építésügyi elektronikus rendszerre, amin keresztül a Megbízó folyamatos betekintést nyerhet az egész folyamatról. Az engedélyeztetés folyamata alatt, azzal párhuzamosan készítjük el műszaki tartalom részletes meghatározásához elengedhetetlen kiviteli tervdokumentációt, annak minden szükséges elemével, igyekezve, hogy csak azokat a tervezési részeket érintsük, amelyek elengedhetetlenek az építkezéshez. Ezt a párhuzamosságot nem félünk felvállalni, az építési engedély megszerzését nem csak a sok éves tapasztalat, hanem a folyamatos hatósági egyeztetés és a vonatkozó jogszabályok állandó követése garantálja. A kiviteli tervdokumentáció nem csak abban segít, hogy az egész épületet az építész tervező irányításával egy összeszokott, hozzáértő csapat találja ki és gondolja át, hanem a majdani kivitelezők árajánlatainak összehasonlításában és a kivitelezés ellenőrzésében is azzal, hogy az egyes munkafázisokról tételes kiírást készítünk. A tételes kiírásra (költségvetésre) szánt anyagi ráfordítás többszörösen is megtérül: nem lesznek előre be nem kalkulált tételek, váratlan akadályok, illetve a szaktervezői számítások nélküli, a mindennapos kivitelezői gyakorlatban megszokott túlméretezés okozta többletköltség is kiszűrhető. Gondoljon csak bele: építkezni milliókba, terveztetni százezrekbe kerül! Csak a szakirányú (építészeti, tartószerkezeti, épületgépészeti, esetleg épületvillamossági, kertészeti, belső építészeti) kiviteli tervek elkészültével és azok ellenőrzésével garantálható, hogy az épület úgy épüljön meg és úgy működjön a valóságban, ahogy azt a tervezőasztalon a tervező elképzelte. Így elkerülhetőek a sajnos túl gyakran előforduló kivitelezői hibák, és ami talán a legfontosabb: a beépítés mikéntje számon kérhető. Az ellenőrzéshez szükség esetén műszaki ellenőrt, lebonyolítót vagy tervezői (gépész, tartószerkezet, épületvillamosság vagy építész tervező) művezetést biztosítunk, mindig az adott programnak és a Megbízónak leginkább megfelelőt.

Magán tartalom